Dagen efter piller (Akut P-piller)

Om du har haft oskyddat samlag eller skyddet du använt gått sönder finns det akut hjälp. Dagen efter piller eller akut P-piller kan förhindra en oönskad graviditet. De kan vara till hjälp om du av någon anledning haft oskyddat sex, kräkts upp eller glömt att ta p-piller samt om andra skydd som kondom eller pessar spräckts. Det finns receptbelagda såväl som receptfria tabletter.

Det finns ett antal märken och sorters dagen efter piller, men två av de mest populära är ellaOne och Norlevo. Båda är säkra att använda och har klinisk bevisad effekt. EllaOne anses ofta vara det effektivaste akuta-pillret, enligt kliniska studier ger läkemedlet upp 98% skydd mot graviditet under perioden som preparatet har effekt. Det ger skydd mot graviditet upp till fem dagar efter intag jämfört med en verkningstid på tre dagar hos de flesta andra produkter. EllaOne fungerar även bra för kvinnor som väger över 75 kilo. Preparat som har en verkningstid på tre dagar som Norlevo har inte en pålitlig eller säker effekt hos kvinnor som väger över 75 kilo.

akut p-piller

Hur fungerar akuta P-piller
Dagen efter piller eller akut P-piller är en nödlösning för att förhindra graviditet. Preparaten är hormonbaserade läkemedel. Hormoner används för att förhindra eller hämma ägglossning så att befruktning inte sker. Vissa kan även fungera genom att skjuta fram ägglossningen. Många dagen efter piller innehåller gulkroppshormon och levonorgestrel är bland den vanligaste aktiva substansen.

Läkemedel av denna sort kan ibland felaktigt kallas för abortpiller, vilket inte är en korrekt benämning. Akut p-piller / dagen efter piller avbryter inte en graviditet, utan förhindrar att befruktning sker. Det är därför stor skillnad på så kallade abortpiller som avbryter en graviditet. Ett par av de vanligare dagen efter pillren är Norlevo, Postinor, ellaOne samt Levonelle för att nämna ett par exempel.

Hur säkert?
Resultaten kan variera beroende hur snart efter samlaget du använder tabletten. Effekten är bäst om de används inom ett dygn efter samlaget. Efter de första 24 timmarna minskar effektiviteten snabbt. Vidare kan effektiviteten variera beroende på vilken sort som används. Ungefärliga siffor:

 • inom 24 timmar uppskattas effektiviteten till att förhindra 95% av alla graviditeter
 • Inom 48 timmar sjunker effektiviteten till 85%
 • Inom tre dygn förhindras bara 58% av alla graviditeter
 • Efter tre dygn blir många dagen efter piller/akuta P-piller verkningslösa

Tabletten behöver vara i kroppen minst tre timmar, annars är risken stor att kroppen inte har tagit upp hormonet och tabletten verkningslös. Om tabletten av någon anledning skulle lämna kroppen inom tre timmar bör du ta en ny tablett snarast. För att vara på den säkra sidan bör du ta ett graviditetstest cirka tre veckor efter du tagit tabletten för att bekräfta att du inte är gravid.

En annan faktor som är viktig att tänka på är när i månaden eller cykeln du äter tabletten. Om du har ett oskyddat samlag under ägglossning eller i mycket nära anslutning till den är det mycket större chans att du blir gravid. Vid dessa tidpunkter kan dagen efter piller kan vara mindre effektiva. Om befruktning redan inträffat kan akut p-piller inte stoppa graviditeten. Om det visar sig att du är gravid trots användning av dagen efter piller bör du undersöka att det inte har uppstått några skador på fostret.

Användning
Dosering och användning är lätt att sköta och tabletterna är säkra att använda. Akut P-piller är en nödlösning och är inte en ersättning för andra preventivmedel. Du bör använda läkemedel av denna sort som en sista åtgärd för att förhindra graviditet. Det finns två huvudsakliga kategorier av tabletterna:

 • Piller som man kan ta upp till fem dagar efter samlaget. De flesta av denna sort är receptbelagda
 • Tabletter som är verksam upp till tre dagar. De är oftast receptfria

Tabletten bör intas så snabbt som möjligt efter ett oskyddat samlag har ägt rum, ju tidigare desto bättre. Du bör helst ta tabletten inom ett dygn efter samlaget för att ha bäst chans att hindra graviditet.
Efter det första dygnet beror effektiviteten vilken sorts tabletter du använder, den med effekt upp till fem dagar eller tre dagar. Följ alltid alla anvisningar för läkemedelet noggrant för att uppnå bästa möjliga effekt och säker användning. Om du väger mer än 75 kilo är tabletten som fungerar upp till fem dagar att föredra. 3-dagars pillret fungerar sämre för personer som väger mer än 75 kilo.

Efter användning kan mensen påverkars, den kan komma tidigare eller senare än normalt. Det är även relativt vanligt med mellanblödningar. En del kvinnor kan även drabbas av illamående, huvudvärk eller ont i magen. Eventuella besvär är väldigt sällan allvarliga och brukar gå över inom ett dygn.

Eftersom det rör sig om hormonbaserade preparat kan vissa vara extra känslig och uppleva starkare negativa effekter än andra kvinnor. En del kvinnor är särskilt känsliga mot hormonpreparat och hormonbaserade preventivmedel, så om du upplever väldigt jobbiga bieffekter bör du rådgöra med läkare för att hitta ett alternativ som passar.

Om du vill vara säker på att preparatet har haft önskad effekt bör du ta ett graviditetstest 3 till 4 veckor efter användning. Även om du är gravid kan du få mensliknande blödningar.

Om menstruationen är onormal bör du testa om du har blivit gravid. Försök även att använda preventivmedel utan hormoner resten av din menstruationscykel. Risken att bli gravid kan finnas kvar eftersom ägglossning kan ha förskjutits.

Hur ofta?
Hur ofta kan man använda akut p-piller/dagen-efter-piller? Rent generellt så finns det ingen gräns hur många gånger per menstruationscykel det säkert går att använda dem, men flitig användning bör undvikas. Risken för mellanblödningar ökar om du använder dem ofta.

Sedan är det viktigt att tänka på att dagen-efter-piller är en tillfällig nödlösning. Om du behöver använda dem ofta så kanske det är en bra att fundera på hur du skyddar dig och om du eventuellt behöver ändra på det.

Passar till
Vad passar dagen-efter-piller / akut p-piller bäst för?

 • Smidig nödlösning för att skydda sig mot graviditet efter oskyddat samlag
 • Används helst vid enstaka eller ett fåtal tillfällen

Passar inte till

 • Skyddar inte mot könssjukdomar eller sexuellt överförbara infektioner
 • Är en dålig lösning för regelbundet skydd. Dagen efter piller / akut p-piller är inte utformade att användas regelbundet och ger inte samma skydd som p-piller eller spiral
 • Hormonet i preparatet kan ge upphov till biverkningar som bland annat huvudvärk, mellanblödningar eller illamående