Svidande slemhinnor

Sveda och irritation i underlivet kan orsakas av en rad olika anledningar. Det kan vara allt från sjukdomar till hygienprodukter.

Hygienprodukter kan torka ut
Starka hygienprodukter med exempelvis starka kemikalier eller parfymer är en vanlig anledning till sveda. De kan torka ut eller irritera både hud och slemhinnor i underlivet. Även överdrivet mycket tvättande kan orsaka besvär. Genom att använda exempelvis intimtvål som är särskilt anpassad för underlivet kan undvika besvär som irritation och uttorkning. Vissa sorters intimtvätt kan även förebygga besvär som bakteriell vaginos, illaluktande flytningar samt svampinfektioner.

För att undvika besvär som sveda och irritation från tvättande eller hygienprodukter finns det ett par enkla tips att följa.

  • Undvik att tvätta dig för ofta. 1 till 2 gånger om dagen räcker
  • Använd inte för varmt vatten. Ljummet vatten rekommenderas
  • Undvik starka hygienprodukter när du tvättar slidan. Använd helst inga hygienprodukter i slidan. Generellt bör man endast använda milda eller mycket milda hygienprodukter i underlivet.
  • Testa att smörja in underlivet med neutral, oparfymerad olja efter tvätt

Sjukdomar och infektioner
Sveda och klåda i slemhinnor kan vara ett av symtomen för sjukdomar och infektioner. De tre vanligaste sjudomarna/infektionerna som kan ge sveda i underlivet är bakterieinfektioner, svampinfektioner samt bakteriella obalanser.

Svidande slemhinnor är sällan det enda symtomet för sjukdomar och infektioner:

  • Svampinfektioner brukar föra med sig förändrade flytningar, de kan bli vitaktiga och något gryninga
  • Bakteriell obalans ger ofta illaluktande flytningar som kan anta gula eller grå nyanser
  • Bakterieinfektioner ger symtom som är snarlika bakteriella obalanser

Hormonella förändringar
Även förändringar i kroppens hormonbalans kan leda till torra eller irriterade slemhinnor. Ändrade östrogennivåer, i synnerhet låga halter av östrogen, orsakar relativt ofta torra slemhinnor som kan leda till sveda och irritation. Hormonbalansen kan rubbas eller påverkas av läkemedel såväl som naturliga orsaker.

Kroppens hormonbalans har en naturlig variation under livets gång. Perioder som ofta ger upphov till stora förändringar av kroppens hormonbalans är klimakteriet eller i samband med graviditet. Lägre östrogennivåer är ofta orsaken till svidande, irriterade slemhinnor under klimakteriet eller under graviditet.

Läkemedel kan störa kroppens hormonbalans. Hormonbehandlingar och P-piller används av många kvinnor, men kan ge upphov till sveda och irritation i underlivets slemhinnor som bieffekter av användningen.